torsdag 19 september 2013

Mallorca och Barcelona

Hej igen. Jag har under den senaste tiden i huvudsak ägnat mig åt en lättjefull tillvaro i sol och värme. Efter ständigt nya etapper och tidvis hårt väder har det varit skönt att bara koppla av. Lena, Sven och Eva åkte hem den 12 augusti för att börja jobba. Som nybliven pensionär njuter jag av att kunna stanna kvar i detta klimat. Jag har skaffat mig en vardagsrutin som innebär att man sover till 9 - 9.30, går upp till affären och handlar färskt frukostbröd. Efter frukost en promenad för att träna mitt vänsterben blir det ett par timmar på playan med en bok. På eftermiddagen  gör jag en enkel lunch som består av en tonfisksallad eller gazpacho och resten av frukostbrödet. Efter lunch en middagsvila. På kvällen går jag ut och äter på något av mina två stamställen, där jag numera blir hälsad nästan som en familjemedlem.

Efter 4 veckor i ensamhet var det med glädje jag hälsade min lillasyster Lena och hennes man Thomas välkomna ombord den 6 augusti. Efter en dags vila och bad i Colonia lämnade vi byn för i år och satte kurs på Puerto Soller på Mallorcas nordkust. Hamnen angjordes vid 4 tiden på eftermiddagen efter en dag med sol, vindstilla och delfinbesök. Vi stannade två nätter för att titta på stan och njuta av sol och bad. Eftermiddagen den 10 september la vi ut och satte kurs på Barcelona. Första delen av färden bjöd på fantastiskt väder och bra segling i halvvind. På kvällen dog vinden ut och vi fick starta motorn. Men vid 1 tiden på natten drabbades vi av ett fruktansvärt åskväder med vindar runt 15 m/s, grov sjö, störtregn och blixt och dunder. Som om inte detta var nog gav motorn upp vid 2 tiden och vi fick ta oss vidare med hjälp av genuan. På morgonen när vi nått inloppet till Barcelona hade vinden mojnat med sjön var fortfarande grov. Det tog oss fram till eftermiddagen innan vi i allt svagare vindar tagit oss så nära marinan att vi kunde få hjälp med bogsering till vår kajplats. Efter några timmars återhämtning gav vi oss ut på stan för att äta. Innan Lena och Thomas lämnade båten för hemfärd den 13 september hann vi med att se en del av Barcelona.

Sedan jag blev ensam igen har jag inrättat en ny vardagstillvaro, nu i en storstad. Jag har skaffat månadskort på kollektivtrafiken och jag har hunnit se champions League matchen mellan Barcelona och Ajax, vilket var en upplevelse med 80 000 på läktarna och Barcelona vinst med 4-0.

Här följer några bilder från den senaste tiden. Först har vi Lena och Thomas på byplayan i Colonia. Därefter en vy från Puerto Soller, och en behagligt avslappnad Thomas vid rodret. Thomas som för övrigt firade sin 55 åriga födelsedag den 10 september med smaskigt bullfika. Sedan har vi lite bilder från Barcelona, en staty i koppar som finns utanför marinan, playa Barceloneta  som ligger granne med marinan och marinan. Slutligen en vimmelbild från Ramblan.






lördag 10 augusti 2013

Mallorca

Det var ett tag sedan jag hörde av mig. Det beror delvis på avsaknad av internetuppkoppling, delvis på grund av att vi haft annat för oss. Fick vår läcka fixad i Alicante före avgång den 1/8. Tog oss sedan till Puerto de Calpa norr om Benidorm. Därifrån seglade vi över till Ibiza och vid denna översegling var det senaste besöket av delfiner. Såg för övrigt flygfisk utanför Alicante. På Balearerna är det mycket båtar och nästan omöjligt att få plats i hamnarna. Det blir svajankring som gäller men det finns gott om bra vikar för detta. På Ibiza låg vi utanför San Antonio och därifrån gick vi den 3/8 till Mallorca där visvajankrade i Palmabukten utanför El Arenal. Temperaturen i vattnet är nu osannolika 29 grader, badkarsvarmt. Det blir många bad eftersom det är runt 35 grader i luften. Efter ytterligare en natt på svaj nådde vi den 5/8 Colonia de san Pedro som är slutmålet för denna sommar, bortsett från vinterhamnen i Barcelona. Här har vi under veckan pustat ut, badat och umgåtts med våra vänner Sven och Eva Järner. Jag kommer att stanna här augusti ut sedan får vi se om jag förlänger eller går till Barcelona för vintern.

På bilderna nedan syns först skepparen i badet, sedan Colonia från havet, strandpromenaden i Colonia och sist en bild från en middag hos Sven och Eva, det är värdparet och Lena vid bordet.



onsdag 31 juli 2013

Alicante

Kom till Alicante igår kväll och har legat kvar en dag i hopp om att fåläckan i färskvattensystemet åtgärdat. Det ser dock mörkt ut så här långt. Kommer imorgon att göra en kortare etapp till Gala innan vi ger oss av mot Ibiza och sen Mallorca. Beräknar att vara i Colonia St Pere den 5/8 senast.

måndag 29 juli 2013

På väg mot Mallorca

Vi lämnade Gibraltar den 23 juli efter en dags turistande och proviantering. Har därefter avverkat solkusten med stopp i Estepona, Benalmadena (Torremolinos), Aguadulce och Garuche för att nu ligga i Cartagena. Första delen av solkusten domineras av charterturism och är hårt exploaterad. Den sista delen är betydligt charmigare. Garuch t.ex. var en liten fiskeby som byggts ut för inhemsk turism och betydligt mindre kommersiell. Nu har vi lämnat Costa del Sol och tagit oss vidare till Costa Blanca. Vattentemperaturen har efterhand stigit och ligger nu på 25 -27 grader. I takt med stigande vattentemperatur har delfinerna blivit mer sällsynta. Vädret kan vara lite nyckfullt igår t.ex. hade vi vindstilla när vi startade sedan lite svagmedvind men på em blåste det helt plötsligt upp och på väg in mot Garuche hade vi 15 - 20 m/s i med vind. Denna stormby mojnade efter ca 2 timmar och nar vi kom i hamn var det måttliga 8 m/s. Det har blivit en gles rapportering beroende på bristfällig internetåtkomst. Kalle som mönstrade av i Benalmadena den 25 juli syns på första bilden äta lunch i Gibraltar. Kalle var med hela 10 veckor och har gjort en betydande insats för att nå medelhavet, stort tack. Nästa bild är Lena till rors under gassande sol.



måndag 22 juli 2013

Gibraltar

Vi lämnade Portugal och Vilamoura och passerade spanska gränsen in i Andalusien. Dåligt med vind och mycket sol, ca 25 grader i vattnet. Vi hade stor glädje av vår bimini. Vi har fortfarande sällskap av delfiner. Passerade Mazagon och Cadiz innan vi den 21/7 nådde Gibraltar. Nu är första målet nått, vi har nått medelhavet, och nu återstår mindre av tidsstress och mer av njutning. fortsätter härifrån till Torremolinos för att lämna av Kalle som flyger hem efter förtjänstfull tjänstgöring i två och en halv månad. Vägen till medelhavet har varit längre än jag trodde och tagit ca 2 veckor längre än den ursprungliga planen. Orsakerna står att finna i väder, reparationsbehov, sjukdom och olycksfall.

Nedan kan ni se först fyren vi Tarifa det europeiska fastlandets sydligaste punkt och på nästa bild kan man ana de höga Marockanska bergen på andra sidan sundet. Sedan kommer en bild av Gibraltar vid anlöp. Slutligen en av aporna.




torsdag 18 juli 2013

Algarve

Vi lämnade Lissabon den 16 juli med reparerad autopilot, ny bimini och något bättre hälsotillstånd. Satte kurs söderöver och avverkade Sines och Lagos för att nu befinna oss i slutet av Algarvekusten i Vilamoura. Det har varit dåligt med vind med undantag av i går eftermiddag och kväll då det efter en vindstilla dag blåste upp till 12 m/s. Lena har gjort en strong insats vid rodret i det hårda vädret. Annars har det har inte blivit så mycket segling på grund av bristande vind. Vi har rullat ut genuan som stöd till motorn när det har funnits tillräckligt med vind. Idag har vi gjort en kort etapp och varit i hamn kl 14.45 på em. Bunkrar nu för tre långa etapper till Gibraltar, 60 - 70 sjömil per dag. Cirka 35 grader i luften och 22 i vattnet. Sällskap av delfiner varje dag. Vi har det bra.

På första bilden ser man Cabo Vincente den syvästligaste punkten på Portugals kust. där man rundra för att österut följa Algarve kusten. På nästa bild är det Lena vid rodret. Slutligen en bild från genacker segling i god vind in mot Lexiös, förstad till Porto.


söndag 14 juli 2013

Lissabon

Ursäkta dröjesmålet. De senaste veckorna har inneburit både glädjeämnen och smolk i bägaren. Vi blev kvar i La Curunia lite längre än vad som var avsett på grund av att vi måste fixa startmotorn. Först på måndagen den 1/7 kunde en renoverad startmotor monteras. Under tiden i hamn råkade jag snubbla på bryggan och bryta höger handled. Efter ett sjukhusbesök befinner sig min högra underarm i gipsbandage den närmaste månaden. På måndag kväll innan vi på tisdagen skulle lämna hamnen för fortsatt färd söderöver insjuknade Kalle i svår maginfluensa. Eftersom Lena mönstart av vilade ett tungt ansvar på Magnus, den ende fullt kapable i besättningen, när vi tisdagen den 2/7 lämnade La Curunia. Färden gick först väster ut och sedan nästen på rak sydlig kurs i mestadels måttliga vindar. Vi seglade utefter Galiciens dramatiska kust med etapper på 60 - 80 sjömil per dag. Det blev långa dagar för att hinna fram till Lissabon till den 8/7. Lena, min hustru, hade ändrat sina planer på grund av den förskjutna tidsschemat och bokat biljett till Lissabon den 8/7. Magnus skulle också resa hem från Lissabon den 9/7. Under andra halvan av resan hade vi ca 30 - 35 grader och strålande solsken. Vi angjorde Alcantara marina i centrala Lissabon på måndagen kl 12.30. När detta skrivs har vi legat här i nästan en vecka. Anledningen till det långa uppehållet är inte turistande, även om Lena hunnit med lite av den varan. Nej anledningen är att min höft som jag slog i hårt väder i Engelska kanalen har utvecklat en sådan smärta att jag inte klarat av att gå längre sträckor än ca 100 m samt att Kalle fortfarande är magsjuk. Vi har båda besökt sjukhus och fått mediciner utskrivna. Lena har efter sin ankomst fått tjänstgöra som kock och sjuksköterska. Stilleståndet har dock utnyttjats till att få en bimini, soltak till sittbrunnen, producerad och monterad på 3 dagar. Nu väntar vi bara på att Raymarinservice ska dyka upp och fixa vår auto pilot som slutat fungera.

Nedan kan ni se den skadade skepparen, ett litet bildbevis på våra ständiga följeslagare, delfinerna, besättningsbyte i Lissabon med avmönstrande Magnus till vänster, påmönstrande Lena i mitten och Kalle till höger. Avslutningsvis en bild av Lissabon under inseglingen.



fredag 28 juni 2013

Biscaya

Måndagen den 24 juni vände vädret. Vi vaknade i La Rochelle med ett högtryck, klarblå himmel och måttliga vindar. Vi lämnade hamnen först klockan 13.00 på grund av extremt lågvatten som vände först vid 12 tiden. Kryssade ut förbi Fort Bouyard och öarna utanför La Rochelle. Kunde sedan gå för halvvind i god fart det första dygnet mot målet La Corunia. Hade under hela seglingen över Biscaya besök av delfinstim var och varannan timme som följde oss en stund och visade upp sina konster. På eftermiddagen ebbade vinden ut efter att ha blåst nordväst 5 - 7 m/s till 1 -2 m/s. Vi startade motorn för att komma fram på rimlig tid. Under det tredje dygnet kom vinden tillbaka från nordost, medvind alltså, och friskade i mer och mer. På em, kväll hade vi ca 10 m/s och under natten upp till 15. Så länge vi befann oss utanför den europeiska kontinentalsockeln med djup på upp till 5000 m var sjön hanterlig men när vi på natten kom in på grundare vatten, ca 200 m, blev sjön riktigt jobbig. Efter en jobbig natt utan någon sömn kunde vi till slut förtöja i Marina Corunia kl 06.00 på morgonen den 27juni. Vi kröp nöjda och trötta till kojs för några timmars välförtjänt sömn. Nedan ser vi först en bild från gamla stan i La Rochelle från en turist tur i hällande regn och blåst. Den andra bilden visar upp den nya besättningssammansättningen, Mats lämnade oss den 21 juni och den 23 på kvällen anlände sonen Magnus och hans vän Lena, Kalle fortsätter troget hela vägen till Malaga. Sedan har vi en bild från La Corunia där vi njuter en kall öl i skuggan. Slutligen en turistbild från La Corunia.











fredag 21 juni 2013

Lågtryck, lågtryck och lågtryck.

Det var ett tag sen jag senast rapporterade men det beror på att vi frekventerat hamnar utan internetuppkoppling. Igår kom vi fram till La Rochelle kl 20.30. efter ett antal dygn med jobbigt väder och långa etapper. Från Roscoff seglade vi med ambitionen att ta oss ur kanalen och ner mot Brest på atlantkusten. Vinden ville annorlunda, när vinärmade oss spetsen på Finister vred vinden mot sid och vi fortsatte i en hård sydlig vind väster ut. Vi gjorde natt på Frankrikes västligaste ö Ile D'oussant och när vi förtöjde  vid en boj som var enda gästhamns möjligheten vid denna ö blev vi häftigt uppvaktade av en delfin som hjälpte oss att förtöja vi bojen genom att gnida sig mot den och efter genomförd förtöjning försvinna med en hälsning över ytan. Dagen efter hade vi en maraton etapp på 75 sjömil i hällande regn och hård vind på eftermiddag, kväll. Vi förtöjde i en liten fiskeby som heter Luctody kl 20.30 och hann precis till hamnens enda restaurang innan köket stängde och fick en mycket god middag. Från Luctody seglade vi till Quiberon ytterligare ett litet fiske samhälle efter franska atlantkusten. Vi kom  in sent och kunde efter en lång promenad genom samhället konstatera att de inte hade något näringsställe öppet som kunde erbjuda en måltid. Vi fick krypa till kojs efter en måltid på yoghurt och musli. Vi lämnade Quiberon i ottan med kurs på Saint Gilles Croix de vie, en charmig liten stad visade det sig när vi sent omsider anlöpte hamnen efter ytterligare en dag med hårt väder ca 22.00 på kvällen efter att tillryggalagt 75 sjömil. Torsdag förmiddag den 20 juni lämnade vi Saint Gilles efter att ha tankat och fyllt vattentanken. Det blev den sista etappen till La Rochelle som vi nådde klockan 20.30. Vi hade en avskeds middag med Mats på kvällen och han lämnade båten tidigt på fredag morgon för hemfärd till Sverige och sonens bröllop. Jag och kalle ska ägna tre dagar åt vila, städning, tvätt, proviantering och turistande innan de nya besättningsmedlemmarna anländer på söndag kväll. Nedan syns först en vy från inseglingen till La Rochelle i hård medvind och gråväder, sedan är det Mats som kopplar av med en cola och slutligen en bild över masthavet i marinan i La Rochelle, den största jag någonsin sett.


lördag 15 juni 2013

Inblåsta igen

Lågtrycksvädret tycks aldrig ta slut denna sommar. I Treguier låg vi stilla ett dygn på grund av blåsväder. Därefter gick vi igår i till en början måttlig sydlig vind till Roscoff, 50 sjömil västerut. Frampå eftermiddagen friskade vinden i från 5 m/s till 10 m/s och när vi kommit i hamn började det regna. Eftersom blåsvädret ska fortsätta under lördagen stannar vi även här en extra dag innan vi förhoppningsvis kan runda Finisterre och ta oss till Brest.

torsdag 13 juni 2013

Bretagne

Vi lämnade Guernsey i molnigt väder och med sikte på att ta oss till Roscoff i Bretagne ca 80 sjömil. Men vädrets makter ville annorlunda. Vinden vred och friskade i och vi hade regn större delen av dagen. Det blåste som mest ca 11 m/s och var grov sjö. Vi gick på en sydvästlig kurs men vinden vred från väst till sydväst och vi fick börja kryssa. framåt kvällen insåg vi att vi fick söka en alternativ hamn. Vi fastnade för Treguier som angjordes först kl 23.00. På vägen in blev vi eskorterade av några delfiner som hoppade runt båten som att försäkra sig om att vi hamnade rätt.
Efter att ha konsulterat väderprognoserna har vi beslutat ligga kvar en dag och vänta ut blåsvädret med västlig vind. På fredag ska det bli bättre med avtagande och sydliga vindar. Treguier är en charmig gammal stad och hamnen ligger strax nedanför gamla stan. Översta bilden visar ett av de fina husen i gamla stan i Treguier och den nedra Kalle på en pub på Guersey.

 

tisdag 11 juni 2013

Guernsey

När vi äntligen kunde lämna Cherbourg var det i måttliga nordostliga vindar. Vi seglade i motström i hyfsad fart mot det så kallade Alderney race. Det är sundet mellan den första kanalön från norr och det franska fastlandet där tidvattenströmmarna kan ställa till det. Vi klarade det bra men blev i samma veva bordade av franska tullen. En trevlig besättning på tre män som skrev en mängd papper och sedan önskade oss lycka till. På eftermiddagen kunde vi gå in i St Peter Port som är huvudstad på Guernsey. Där fick vi vänta på högvatten i 2,5 timmar innan vi kunde komma in i dockan. Vi anlände till Peter Port den 10 juni och har under den 11 juni sett oss omkring på ön och i staden. I morgon ger vi oss iväg mot Finisterre och planerade hamnen Roscoffe. Översta bilden visar vyn från båten mot staden och strandpromenaden. Den nedra visar de båtgrannar vi haft i Cherbourg och här i Peter Port, Alan och Elaine Brown i en Nauticat33.

.

lördag 8 juni 2013

Franska kanalkusten

Sedan vilämnade Boulogne sur Mer har vi hunnit avverka Dieppe och Fécamp och befinner oss nu i Cherbourg, staden med paraplyerna. Den friska, tidvis hårda, nordliga vinden håller i sig. Den sista veckan har vi dock haft sol och gårdagen i Cherbourg var riktigt sommarvarm. Cherbourg är en riktigt charmig liten stad och igår tog vi en öl utanför en affär som faktiskt heter paraplyerna i Cherbourg. Vi ligger i en marina alldeles vid stadens centrum. En marina som för övrigt är mycket välutrustad med tre båttillbehörsaffärer, ett varv, två segelsömmare mm. Vägen hit gick via två andra charmiga franska städer Dieppe och Fécamp, I Fécamp fick jag löst ett problem, nämligen anpassningen av gasanslutningen till den kontinentala typen av gasolflaskor. Här i Cherbourg har jag in förskaffat en anslutning till vattenposterna. Gästhamnarna utanför Sverige har nämligen inga slangar kopplade till vattenposterna. Kommer att stanna i Cherbourg över helgen vilket innebär 4 nätter här. Orsaken är blåsväder. Vi hade på vägen hit 10 - 13 m/s och seglade sista etappen hårt revat. Eftersom en besättningsmedlem haft problem med sjösjuka i det hårda vädret ligger vi still och väntar ut blåsten innan vi går till Guernsey. Har engelska båtgrannar i hamnen som hjälpt oss en hel del med information om vad man behöver tänka på när man ska till kanalöarna. Bifogade bilder visar först en nöjd besättning som avnjuter en whiskey efter förtöjning i Dieppe och palmerna i hamnparken i Cherbourg.

måndag 3 juni 2013

Boulogne sur Mer

Efter 143 sjömil och 25 timmar kunde vi förtöja i gästhamnen i Boulogne. Vädret var bra och vi har äntligen hamnat i ett högtryck, solen skiner men vi har friska nordliga vindar( 6 - 10 m/s). Vi lämnade hollänska Scheweningen i går kl 9.00 seglade förbi infarten till >Rotterdam, Antwerpen och genom färjekaoset mellan Dover och Calais innan vi nådde denna charmiga kanalstad i Frankrike. Orsaken till att vi valde Boulogne var ett tips från Jörgen Olsson, en medlemskamrat i kryssarklubbens medelhavsseglare. På begäran av min fru Lena bifogas några bilder. Den övre är från Boulogne och visar dels en del av fiskeflottan dels kan man genom höjden på kajen se att det är lågvatten. Vid högvatten är  båtarna 10 meter högre upp i nivå med kajen. Den andra bilden visar en passage på Nordsjön på väg till vår hollänska hamn. Eftersom vi har hunnit så långt på så kort tid kommer vi i fortsättningen enbart att köra dagsetapper. Avslutningsvis vill jag ge en eloge till gästhamnarna både i Scheweningen och Boulogne för humana priser och god service, bl a gratis WI FI.
 

lördag 1 juni 2013

Nordsjön

Tog oss från Slussen i Brunsbuttel den korta biten på 17 sjömil till Cuxhaven för att fylla diesel och vatten och tvätta upp all smutstvätt. Tvätten var inte torr förrän klockan 02.00 på natten. Vädret tycks ha fastnat i ett spår med regn och dimma. Lämnar Cuxhaven kl 08.00 torsdagen den 30 maj i dimma, regn och stiltje. Går för motor med tidvattnet ut i goda 8,5 knop. På förmiddagen klarnar det upp och det kommer en måttlig nordlig vind. Vi håller en sydvästlig kur och rullar ut genuan som stödsegel men fortsätter för motor och snittar under det första dygnet 7 knop. På natten blåser det upp först till ca 8 m/s. På fredagen tilltar vinden och det mulnar på. Vi passerar tyska nordsjökusten och större delen av den holländska innan vinden och sjön blivit alltför kraftig. Det blåser framåt kvällen 12 - 13 m/s. Beslutar oss för att söka närmaste hamn för att väntas ut blåsvädret. Hamnen blir Scheveningen strax norr om inloppet till Rotterdam. Har på 36 timmar avverkat 230 sjömil. 

tisdag 28 maj 2013

Äntligen vid Nordsjön

Vi lämnade som planerat Stralsund på söndagen kl 10.00, dock i regn och rusk. Tog oss för motor ut ur sundet och kunde sedan segla i 6 - 8 meter per sekund i 22 timmar i halvvind slör och läns genom all trafik som passerar stora bält och ska in i Östersjön. Dessutom färjetrafik till Travemunde, Rostock, Rödby-Puttgarden och Kiel. Först på måndag morgon när det hade klarnat upp och solen kommit fram hade vi nått Kiel bukten och då mojnade vinden. Vi gick för motor in till första slussen i kanalen där vi hade en ljuvlig sommar eftermiddag i shorts och t-shirt. I dag tisdag har vi dunkat igenom kanalen och ligger nu i Brunsbuttel där vi i morgon ska slussa ut i nordssjön. Sommarvädret har fortsatt och det har varit shorts och t-shirt även idag

lördag 25 maj 2013

Vädrets makter

Vi hade planerat att gå från Bornholm till Kiel när vi lämnade Rönne onsdag morgon men vädrets makter ville annorlunda. Det började bra med bidevind från syd med sydvästlig kurs men mot kvällen vred vinden och friskade i från 8 m/s till 12-15 m /s och sydvästlig vind, med andra ord rakt i näsan. Vi stampade i motvinden för motor och fick storseglet skörtat i toppen. På förmiddagen insåg vi att med 2 knops fart skulle inte dieseln räcka till Kiel. Vi ändrade kurs, satte genuan och seglade i 6 knop mot Stralsund. Här har vi legat i 2 dygn. Fått seglet lagat och plottern omprogramerad. I morgon sätter vi på nytt kurs mot Kiel som vi förhoppningsvis når på måndag. Vind prognoserna ser lovande ut. Stralsund har för övrigt varit en positiv upplevelse, trevlig miljö, bra service och duktiga segelsömmare.

tisdag 21 maj 2013

Första etappen avklarad

Första etappen inleddes klockan 11.00 lördagen den 18 maj då vi kastade loss från Bullandö med kurs söderut. Seglingen inleddes i dimma som höll i sig fram till Ölands södra udde. I övrigt blåste ganska friska vindar från nord och nordost vilket innebar läns och slör i ganska kraftig sjöhävning. En något jobbig typ av segling. Detta innebar att vi delade in vaktgången i tvåtimmars pass. Vindstyrkan gjorde att farten blev högre än beräknad. Vi loggade i snitt 6 knop under seglingen ner till Bornholm som tog 56 timmar. Vi angjorde Rönne gästhamn kl 19.00 igår måndag den 20 maj. Enda missödet under seglingen var att plottern tappade kontakten med AIS:en vilket måste åtgärdas innan vi kommer ut på Nordsjön. Stannar i Rönne till tisdag och försöker hitta en reparatör. Humöret ombord är på topp trots det trista vädret med dimma och regn. Vatten temperaturen på 7 - 8 grader gör att man får klä sig för vinter väder. Här i Rönne har vi trots allt kommit upp i 11 grader och gårdags kvällen var en underbart ljummen sommarkväll. Återkommer med nya rapporter när uppkoppling finns tillgänglig.

lördag 18 maj 2013

Dags för avfärd

Efter mycket om och men fick vi kylvattenpumpen på plats i går kväll. Leverantören på Lidingö uppgav att de skickat axeln med motorcykel bud kl 14.00 men sedan kom en bil med delen först efter 16.00. Då visade det sig att det var fel axel och den var för lång. Brohäll Marin gjorde dock ett bra jobb med att anpassa axelns storlek men det var inte klart förrän klockan var 17.30. Som tur var har vi en f d maskinchef i besättningen och ytterligare en händig mekaniker som med förenade krafter lyckades få pumpen på plats. Men det dröjde till klockan 20.00 innan vi kunde bänka oss på Bullandökrog tillsammans med min fru Lena för vår avskedsmiddag. Middagen var utsökt och vi kröp trötta och nöjda till kojs vid midnatt. Nu är klockan strax 10.00  den 18 maj och vi är klara för avfärdför den första etappen med målet Bornholm. Vädret är mulet men med hyfsad nordostlig vind. Återkommer med rapport efter angöring i Rönne.
 

torsdag 16 maj 2013

Förberdelserna är avklarade

Idag torsdag den 16 maj har jag tillsammans med en av besättningsmedlemmarna, Kalle, klarat av de sista förberedelserna inför avfärd. Det enda smolket i bägaren är att Brohäll marin upptäckte att vattenpumpen läckte vid sjösättningen i tisdags. Febrila ansträngningar pågår för att få fram reservdelar så att pumpen kan monteras i morgon. Det är bara att hålla tummarna. Det som återstår är att vänta in den tredje besättningsmedlemmen Mats som anländer till Stockholm i morgon förmiddag. Därefter skall mat och dryck inhandlas och stuvas i båten. I morgon kväll planerar vi en avskedsmiddag tillsammans med frun Lena på Bullandö krog. Om vattenpumpen fixas seglar vi söderut morgonen den 18 maj. Vinterhamn i Port Olympic, Barcelona, är bokad och klar.

måndag 6 maj 2013

Avresan närmar sig. Båten är i det närmaste fullt rustad. Det återstår två dagars arbete innan sjösättningen den 14 maj. Därefter blir det tre hektiska dagar med packning, proviantering och bunkring. I helgen snickrade min son Magnus, med visst bistånd av mig, en landgång. Under veckan har jag även kompletterat båtens utrustning och köpt water pilots för de spanska vattnen. Nu har jag water pilots för spanska och portugisiska atlantkusten, spanska sydkusten och Balearerna. Detta bör täcka första årets behov. Fredagen den 17 maj räknar jag med att besättning och närmats anhöriga avnjuter en god middag på Bullandö krog före avseglingen morgonen därpå.

tisdag 16 april 2013

Min utmaning

På torsdag gör jag min sista arbetsdag och blir pensionär. Den 18 maj räknar jag med att lämna Bullandö marina med min Bavaria med kurs på medelhavet. Besättningen under de första etapperna fram till LaRochelle kommer att utgöras av mina svågrar Kalle Olsen och Mats Bortas. Vi kommer alltså att gå på utsidan och inte genom kanalerna. Vi tar oss först ner till Kiel, genom Kielkanalen ut på Nordsjön och sedan genom Engelska kanalen till den franska atlantkusten där delar av besättningen byts. Jag kommer att rapportera om seglingen på denna blogg. Det kan ibland bli långt mellan inläggen på grund av bristande internetkontakt.