fredag 28 juni 2013

Biscaya

Måndagen den 24 juni vände vädret. Vi vaknade i La Rochelle med ett högtryck, klarblå himmel och måttliga vindar. Vi lämnade hamnen först klockan 13.00 på grund av extremt lågvatten som vände först vid 12 tiden. Kryssade ut förbi Fort Bouyard och öarna utanför La Rochelle. Kunde sedan gå för halvvind i god fart det första dygnet mot målet La Corunia. Hade under hela seglingen över Biscaya besök av delfinstim var och varannan timme som följde oss en stund och visade upp sina konster. På eftermiddagen ebbade vinden ut efter att ha blåst nordväst 5 - 7 m/s till 1 -2 m/s. Vi startade motorn för att komma fram på rimlig tid. Under det tredje dygnet kom vinden tillbaka från nordost, medvind alltså, och friskade i mer och mer. På em, kväll hade vi ca 10 m/s och under natten upp till 15. Så länge vi befann oss utanför den europeiska kontinentalsockeln med djup på upp till 5000 m var sjön hanterlig men när vi på natten kom in på grundare vatten, ca 200 m, blev sjön riktigt jobbig. Efter en jobbig natt utan någon sömn kunde vi till slut förtöja i Marina Corunia kl 06.00 på morgonen den 27juni. Vi kröp nöjda och trötta till kojs för några timmars välförtjänt sömn. Nedan ser vi först en bild från gamla stan i La Rochelle från en turist tur i hällande regn och blåst. Den andra bilden visar upp den nya besättningssammansättningen, Mats lämnade oss den 21 juni och den 23 på kvällen anlände sonen Magnus och hans vän Lena, Kalle fortsätter troget hela vägen till Malaga. Sedan har vi en bild från La Corunia där vi njuter en kall öl i skuggan. Slutligen en turistbild från La Corunia.











fredag 21 juni 2013

Lågtryck, lågtryck och lågtryck.

Det var ett tag sen jag senast rapporterade men det beror på att vi frekventerat hamnar utan internetuppkoppling. Igår kom vi fram till La Rochelle kl 20.30. efter ett antal dygn med jobbigt väder och långa etapper. Från Roscoff seglade vi med ambitionen att ta oss ur kanalen och ner mot Brest på atlantkusten. Vinden ville annorlunda, när vinärmade oss spetsen på Finister vred vinden mot sid och vi fortsatte i en hård sydlig vind väster ut. Vi gjorde natt på Frankrikes västligaste ö Ile D'oussant och när vi förtöjde  vid en boj som var enda gästhamns möjligheten vid denna ö blev vi häftigt uppvaktade av en delfin som hjälpte oss att förtöja vi bojen genom att gnida sig mot den och efter genomförd förtöjning försvinna med en hälsning över ytan. Dagen efter hade vi en maraton etapp på 75 sjömil i hällande regn och hård vind på eftermiddag, kväll. Vi förtöjde i en liten fiskeby som heter Luctody kl 20.30 och hann precis till hamnens enda restaurang innan köket stängde och fick en mycket god middag. Från Luctody seglade vi till Quiberon ytterligare ett litet fiske samhälle efter franska atlantkusten. Vi kom  in sent och kunde efter en lång promenad genom samhället konstatera att de inte hade något näringsställe öppet som kunde erbjuda en måltid. Vi fick krypa till kojs efter en måltid på yoghurt och musli. Vi lämnade Quiberon i ottan med kurs på Saint Gilles Croix de vie, en charmig liten stad visade det sig när vi sent omsider anlöpte hamnen efter ytterligare en dag med hårt väder ca 22.00 på kvällen efter att tillryggalagt 75 sjömil. Torsdag förmiddag den 20 juni lämnade vi Saint Gilles efter att ha tankat och fyllt vattentanken. Det blev den sista etappen till La Rochelle som vi nådde klockan 20.30. Vi hade en avskeds middag med Mats på kvällen och han lämnade båten tidigt på fredag morgon för hemfärd till Sverige och sonens bröllop. Jag och kalle ska ägna tre dagar åt vila, städning, tvätt, proviantering och turistande innan de nya besättningsmedlemmarna anländer på söndag kväll. Nedan syns först en vy från inseglingen till La Rochelle i hård medvind och gråväder, sedan är det Mats som kopplar av med en cola och slutligen en bild över masthavet i marinan i La Rochelle, den största jag någonsin sett.


lördag 15 juni 2013

Inblåsta igen

Lågtrycksvädret tycks aldrig ta slut denna sommar. I Treguier låg vi stilla ett dygn på grund av blåsväder. Därefter gick vi igår i till en början måttlig sydlig vind till Roscoff, 50 sjömil västerut. Frampå eftermiddagen friskade vinden i från 5 m/s till 10 m/s och när vi kommit i hamn började det regna. Eftersom blåsvädret ska fortsätta under lördagen stannar vi även här en extra dag innan vi förhoppningsvis kan runda Finisterre och ta oss till Brest.

torsdag 13 juni 2013

Bretagne

Vi lämnade Guernsey i molnigt väder och med sikte på att ta oss till Roscoff i Bretagne ca 80 sjömil. Men vädrets makter ville annorlunda. Vinden vred och friskade i och vi hade regn större delen av dagen. Det blåste som mest ca 11 m/s och var grov sjö. Vi gick på en sydvästlig kurs men vinden vred från väst till sydväst och vi fick börja kryssa. framåt kvällen insåg vi att vi fick söka en alternativ hamn. Vi fastnade för Treguier som angjordes först kl 23.00. På vägen in blev vi eskorterade av några delfiner som hoppade runt båten som att försäkra sig om att vi hamnade rätt.
Efter att ha konsulterat väderprognoserna har vi beslutat ligga kvar en dag och vänta ut blåsvädret med västlig vind. På fredag ska det bli bättre med avtagande och sydliga vindar. Treguier är en charmig gammal stad och hamnen ligger strax nedanför gamla stan. Översta bilden visar ett av de fina husen i gamla stan i Treguier och den nedra Kalle på en pub på Guersey.

 

tisdag 11 juni 2013

Guernsey

När vi äntligen kunde lämna Cherbourg var det i måttliga nordostliga vindar. Vi seglade i motström i hyfsad fart mot det så kallade Alderney race. Det är sundet mellan den första kanalön från norr och det franska fastlandet där tidvattenströmmarna kan ställa till det. Vi klarade det bra men blev i samma veva bordade av franska tullen. En trevlig besättning på tre män som skrev en mängd papper och sedan önskade oss lycka till. På eftermiddagen kunde vi gå in i St Peter Port som är huvudstad på Guernsey. Där fick vi vänta på högvatten i 2,5 timmar innan vi kunde komma in i dockan. Vi anlände till Peter Port den 10 juni och har under den 11 juni sett oss omkring på ön och i staden. I morgon ger vi oss iväg mot Finisterre och planerade hamnen Roscoffe. Översta bilden visar vyn från båten mot staden och strandpromenaden. Den nedra visar de båtgrannar vi haft i Cherbourg och här i Peter Port, Alan och Elaine Brown i en Nauticat33.

.

lördag 8 juni 2013

Franska kanalkusten

Sedan vilämnade Boulogne sur Mer har vi hunnit avverka Dieppe och Fécamp och befinner oss nu i Cherbourg, staden med paraplyerna. Den friska, tidvis hårda, nordliga vinden håller i sig. Den sista veckan har vi dock haft sol och gårdagen i Cherbourg var riktigt sommarvarm. Cherbourg är en riktigt charmig liten stad och igår tog vi en öl utanför en affär som faktiskt heter paraplyerna i Cherbourg. Vi ligger i en marina alldeles vid stadens centrum. En marina som för övrigt är mycket välutrustad med tre båttillbehörsaffärer, ett varv, två segelsömmare mm. Vägen hit gick via två andra charmiga franska städer Dieppe och Fécamp, I Fécamp fick jag löst ett problem, nämligen anpassningen av gasanslutningen till den kontinentala typen av gasolflaskor. Här i Cherbourg har jag in förskaffat en anslutning till vattenposterna. Gästhamnarna utanför Sverige har nämligen inga slangar kopplade till vattenposterna. Kommer att stanna i Cherbourg över helgen vilket innebär 4 nätter här. Orsaken är blåsväder. Vi hade på vägen hit 10 - 13 m/s och seglade sista etappen hårt revat. Eftersom en besättningsmedlem haft problem med sjösjuka i det hårda vädret ligger vi still och väntar ut blåsten innan vi går till Guernsey. Har engelska båtgrannar i hamnen som hjälpt oss en hel del med information om vad man behöver tänka på när man ska till kanalöarna. Bifogade bilder visar först en nöjd besättning som avnjuter en whiskey efter förtöjning i Dieppe och palmerna i hamnparken i Cherbourg.

måndag 3 juni 2013

Boulogne sur Mer

Efter 143 sjömil och 25 timmar kunde vi förtöja i gästhamnen i Boulogne. Vädret var bra och vi har äntligen hamnat i ett högtryck, solen skiner men vi har friska nordliga vindar( 6 - 10 m/s). Vi lämnade hollänska Scheweningen i går kl 9.00 seglade förbi infarten till >Rotterdam, Antwerpen och genom färjekaoset mellan Dover och Calais innan vi nådde denna charmiga kanalstad i Frankrike. Orsaken till att vi valde Boulogne var ett tips från Jörgen Olsson, en medlemskamrat i kryssarklubbens medelhavsseglare. På begäran av min fru Lena bifogas några bilder. Den övre är från Boulogne och visar dels en del av fiskeflottan dels kan man genom höjden på kajen se att det är lågvatten. Vid högvatten är  båtarna 10 meter högre upp i nivå med kajen. Den andra bilden visar en passage på Nordsjön på väg till vår hollänska hamn. Eftersom vi har hunnit så långt på så kort tid kommer vi i fortsättningen enbart att köra dagsetapper. Avslutningsvis vill jag ge en eloge till gästhamnarna både i Scheweningen och Boulogne för humana priser och god service, bl a gratis WI FI.
 

lördag 1 juni 2013

Nordsjön

Tog oss från Slussen i Brunsbuttel den korta biten på 17 sjömil till Cuxhaven för att fylla diesel och vatten och tvätta upp all smutstvätt. Tvätten var inte torr förrän klockan 02.00 på natten. Vädret tycks ha fastnat i ett spår med regn och dimma. Lämnar Cuxhaven kl 08.00 torsdagen den 30 maj i dimma, regn och stiltje. Går för motor med tidvattnet ut i goda 8,5 knop. På förmiddagen klarnar det upp och det kommer en måttlig nordlig vind. Vi håller en sydvästlig kur och rullar ut genuan som stödsegel men fortsätter för motor och snittar under det första dygnet 7 knop. På natten blåser det upp först till ca 8 m/s. På fredagen tilltar vinden och det mulnar på. Vi passerar tyska nordsjökusten och större delen av den holländska innan vinden och sjön blivit alltför kraftig. Det blåser framåt kvällen 12 - 13 m/s. Beslutar oss för att söka närmaste hamn för att väntas ut blåsvädret. Hamnen blir Scheveningen strax norr om inloppet till Rotterdam. Har på 36 timmar avverkat 230 sjömil.